Projekt menu w restauracji
Informacje
Projekt menu do restauracji – jak go przygotować?
Szukasz pomysłu na to, jak zrobić menu restauracji, które będzie przyciągać wzrok? Zastanawiasz się, jak przygotować je technicznie, aby było czytelne, ale nadal estetyczne? W tym artykule zebraliśmy dla Ciebie wiele porad i inspiracji, które pomogą Ci zdecydować jak ostatecznie będzie wyglądał projekt karty.
Spis treści:
- Jak powinno wyglądać menu restauracji?
- Jak zrobić menu do restauracji? Poradnik krok po kroku
- Przygotuj treść karty
- Stwórz projekt menu restauracji
- Wybierz papier i okładkę
- Zamów profesjonalny wydruk menu
- Jak zrobić kartę menu – podsumowanie
Jak powinno wyglądać menu restauracji?
Tworzenie menu do restauracji, które spełni wszystkie Twoje oczekiwania, może być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza gdy nie masz jeszcze pewności co do tego, jakie menu zadowoli Twoich klientów. To zadanie może wydawać się trudne, ale jesteśmy tutaj, aby Ci pomóc! Podczas opracowywania projektu menu, warto wziąć pod uwagę kilka kluczowych aspektów, które sprawią, że stworzysz coś zarówno atrakcyjnego, jak i praktycznego. Oto pięć przydatnych porad, które pomogą Ci w opracowaniu pierwszego szkicu menu do restauracji.
- Karta powinna być przede wszystkim czytelna. Nazwy dań i napojów powinny być rozpisane z odpowiednimi odstępami, wyraźną, dość dużą czcionką, aby każdy bez problemu przeczytał to, co go interesuje.
- Każde danie i napój powinny zawierać informacje o składnikach, porcjach i cenie. To znacznie ułatwi gościom zamawianie, a obsłudze zbieranie tychże zamówień. Należy także w miarę możliwości oznaczyć każdy posiłek informacjami, dotyczącymi alergenów. To istotne, aby przychodzący do Ciebie goście byli w pełni zabezpieczeni.
- Warto podzielić kartę menu restauracji na poszczególne kategorie, a więc np. przystawki, dania główne, desery, napoje, dania dnia, itd. To ułatwi nawigację po ofercie i szybkie znalezienie ulubionego dania.
- Menu trzeba ciągle aktualizować, aby nie znajdowały się w nim dania, których już np. nie ma w ofercie lub które zmieniły swój skład. Dla klienta nie ma nic bardziej demotywującego, niż wybranie jakiejś pozycji z karty i informacja, że nie jest ona już dostępna.
- Estetyka jest ważna i w przypadku menu warto zadbać o to, aby była ona dopasowana do stylistyki lokalu, sposobu komunikacji i ogólnego klimatu panującego w restauracji.
Jak zrobić menu do restauracji? Poradnik krok po kroku
Przejdźmy więc do technikaliów i procesu tworzenia menu do restauracji. Zaprojektowanie menu może okazać się sporym wyzwaniem. Jeżeli jednak dobrze rozplanujesz ten proces, z pewnością pójdzie Ci to sprawnie i bez większych problemów. Mamy dla Ciebie 4 kroki, które warto odhaczyć na drodze tworzenia karty.
Powiązany artykuł: Marketing restauracji: jak skutecznie reklamować lokal gastronomiczny?
Przygotuj treść karty
Na początku zbierz wszystkie pozycje, które zamierzasz umieścić w menu i nazwij je odpowiednio. Ciekawe nazwy posiłków są w stanie przyciągnąć wielu klientów, więc zdecydowanie warto pochylić się nad tym. Następnie opisz każdą z nich, dokładnie zaznaczając co znajduje się w daniu. Unikniesz dzięki temu wielu nieporozumień. Pamiętaj jednak, aby nie tylko dokładnie rozpisać całą listę dań i napojów, ale także zwrócić uwagę na alergeny i inne ważne informacje, które powinny znaleźć się przy danej pozycji. Np. jeśli jest to deska przekąsek, warto zaznaczyć na ile osób jest rekomendowana. Później pogrupuj wszystko w kategorie, którymi najbardziej chcesz się pochwalić. Na koniec dokładnie sprawdź poprawność językową wszystkich nazw i opisów. To bardzo ważne, ponieważ goście często zwracają uwagę, gdy w karcie pojawiają się błędy.
Kiedy opiszesz już wszystkie posiłki, warto dobrać profesjonalne zdjęcia potraw, które znajdą się w menu. Jak zrobić idealną selekcję? Przede wszystkim postaw na te dania, które wyglądają imponująco i dokładnie tak samo, jak na zdjęciu prezentują się na talerzu. Nic tak nie przyciąga klientów jak pięknie podane jedzenie, które widzą na fotografii. Nic ich jednak tak nie zawodzi, jak otrzymanie czegoś zupełnie innego, jak widzieli w menu. Nie posiadasz takich zdjęć ze swojego lokalu? Koniecznie zamów sesję wizerunkową, ponieważ niejednokrotnie Ci się one przydadzą, choćby w celach reklamowych!
Stwórz projekt menu restauracji
Czas przejść do projektu. Jak wygląda menu nowoczesnej restauracji na miarę XXI wieku? Przede wszystkim jest dopasowane do stylu całego miejsca. Jeśli np. prowadzisz bistro w stylu francuskim, gdzie motywem przewodnim zarówno kuchni, jak i wystroju jest romantyzm, Prowansja i lawenda, to zdecydowanie warto podejść w ten sam sposób do karty. Może być ona np. utrzymana w kolorach delikatnego fioletu i bieli oraz być ozdobiona cytatami w języku francuskim. Z kolei jeśli prowadzisz nowoczesną restaurację z kuchnią fusion, zadbaj, aby i menu było zaskakujące i innowacyjne. Pamiętaj, że liczy się wszystko – od zdjęć, przez kolorystykę, aż po takie drobiazgi jak używana czcionka.
Bardzo istotna kwestia, dotycząca tego jak stworzyć menu, aby było przejrzyste i czytelne, to jego układ. Pamiętaj, że zbyt dużo informacji na jednej stronie nie jest dobrą opcją, ponieważ gość może się zgubić. Dlatego jeśli dysponujesz bardzo szerokim wyborem dań i napojów, zdecyduj się na wielostronicową kartę w formie „książki”, która pozwoli zachować estetykę, a przy tym funkcjonalność. Przy menu, w których znajduje się mała ilość pozycji, możesz śmiało zdecydować się na menu dwustronne, np. o wymiarze A3, na którym różne kategorie rozpisane zostaną kolumnowo.
Jeżeli chodzi o projekt samej karty, to możesz zlecić go profesjonalistom lub przygotować go samodzielnie. Jak zrobić menu restauracji własnym sumptem? Wystarczy do tego wybrane oprogramowanie, odrobina kreatywności oraz czas. Na rynku znajdziesz zarówno płatne, jak i darmowe programy, w których możesz bawić się różnymi formami i czcionkami. Obecne dostępne są nawet strony, na których możesz skorzystać z bezpłatnych szablonów menu, które da się dostosować w pełni do własnych potrzeb i oczekiwań.
Wybierz papier i okładkę
Kolejna kwestia to wybór papieru i okładki. Musisz uwzględnić takie kwestie jak liczba stron, format, rodzaj spięcia, a także typ papieru. Najlepszym rozwiązaniem jest wybieranie papieru o wysokiej gramaturze lub opcji laminowanej. Pamiętaj bowiem, że każdego dnia menu przechodzi przez naprawdę wiele rąk i jeśli nie będzie świetnie wykonane techniczne, zniszczy się już po kilku tygodniach użytkowania.
Powiązany artykuł: Gramatura papieru - czym jest i jak wpływa na finalny wydruk?
Zamów profesjonalny wydruk menu
Możesz zaprojektować najpiękniejsze menu, jakie kiedykolwiek widziałeś, ale jeśli nie wydrukujesz go profesjonalnie, cały wysiłek pójdzie na marne. Dlatego nie oszczędzaj na usługach specjalistów i zleć druk karty firmie o świetnym portfolio, która oferuje produkcje tylko najwyższej jakości. Ma to znaczenie nie tylko z perspektywy tego, jak wygląda karta menu i czy wpisuje się w estetykę restauracji, ale także pod kątem ekonomicznym. Im lepszej jakości menu, tym dłużej posłuży, a Ty nie będziesz musiał wydawać pieniędzy na kolejny wydruk. Pamiętaj też, aby przed wysłaniem projektu do drukarni upewnić się, że wszystkie informacje są poprawne i czytelne. Wykonawca nie jest bowiem odpowiedzialny za to, co znalazło się w projekcie, a jedynie za efekt finalny wydruku.
Jak zrobić kartę menu – podsumowanie
Teraz wiesz już, jak zrobić kartę menu, aby odpowiadała ona potrzebom klientów i wyglądała estetycznie. Pamiętaj, że ten element w restauracji to nie tylko lista dań, ale także sposób na promowanie lokalu i tworzenie pozytywnego jego wizerunku. Właśnie dlatego warto zadbać o każdy szczegół i stworzyć menu, które będzie estetyczne i profesjonalne, a także w pełni przemyślane.